9 квітня до Верховної Ради внесено законопроект №3316 від депутатки «Слуги народу». Пропозиції авторки викликали обурення представників Церкви.

Згідно закону пропонується встановити кримінальне покарання (штраф або тюремне покарання) за нетерпимість, публічні заклики, приниження гідності за ознакою сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності. Тобто, якщо свідомий християнин скаже, що гомосексуалізм є гріхом та виступить проти одностатевих шлюбів, то може сплатити штраф або потрапити до в`язниці. Ці пункти стосуються також посадовців, організаторів публічних акцій проти ЛГБТ та ін.

Ситуацію, що склалась прокоментував єпископ Віталій Кривицький SDB, Голова комісії з питань відносин між Церквою і державою при єпископаті РКЦ:

«Наша релігійна спільнота з обуренням сприйняла новину про те, що під час карантину та великих викликів, які стоять перед українським суспільством, деякі депутати вносять законопроєкти, котрі вочевидь викличуть великий резонанс. Зі сторони народних обранців, це підступні кроки. Дуже гидко, що депутати користуючись самоізоляцією громадян, “проштовхують” замовлені законопроєкти. Це неприпустимо».

Єдине розсудливе рішення – відкласти обговорення резонансних питань на час, коли кожна зі сторін матиме можливість висловити свою думку. Свідомі громадяни, які сьогодні виконують розпорядження влади і самоізолюються, сприймають цю ситуацію як ніж у спину.

«Релігійна спільнота не мовчатиме, а якщо потрібно, вийде з протестами, навіть у час заборони, оскільки підступність деяких політиків виявляє ще більші загрози та епідемії», – підкреслив єпископ Віталій Кривицький.

Єпископ Віталій розповів, що годину тому завершилась нарада Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій із керівництвом Національної поліції щодо перебігу Пасхальних свят. Релігійна спільнота засвідчує відкритість до діалогу та йде часом на безпрецедентні кроки, щоб подолати пандемію. Проте, відповідно, очікує прозорості і від керівництва держави. Найближчим часом ВРЦіРО скерує відповідне офіційне звернення до представників влади на тему згаданого суперечливого законопроєкту.

Джерело: Католицький Медіа-Центр